Правила

Конкурс "Градините на Сарафово - Бургас"


Едва ли има друг такъв квартал с такива китни дворчета и пищни екзотични градини. С мащабното строителство по черноморските ни курорти постепенно изчезна свободното пространство, въздухът и зеленината.
В бургаския квартал Сарафово почти всяка къща е потънала в зеленина. Докато другаде се набляга повече на парковото озеленяване, тук обществените градинки са малко, но затова пък частните градини са големи и благодарение на голямата любов на собствениците към красотата са превърнати в любимо място за почивка на своите собственици и техните гости.
Жителите на Сарафово не жалят средства за своите градини. Наблюдаваме този процес в продължение на 7-8 години. Той се превръща в негласно съревнование. Градините стават една от друга все по-хубави. В някой от тях личи оригиналната идея на проектанта, в други откриваме оригинални хрумвания, използвани са различни природни материали в оформянето на алпинеуми, скални кътове, езерца, фонтани. Всеки според своите средства и възможности се стреми да превърне своя кът за отдих във все по приятно място за събиране на семейството или партита с приятели. В много от собствениците на тези красиви градини се е развила истинска колекционерска страст за събиране на редки и екзотични растения, за които не се жалят средства. Растения се събират от всички краища на света освен предлагания на пазара внос на холандска растителност. Климатът тук е топъл и влажен и позволява да виреят растения, които трудно оцеляват в другите райони на България. Като примери можем да посочим кактуси, успешно зимуващи на вън, палмата трахикарпуси, от които вече има големи екземпляри, които плододават, пасифлората гледана обикновено като стайно растение, калата успешно зимува и без парник. Тук червената и жълтата водни лилии които за по-топлолюбиви от бялата. Езерцата и напролет избиват отново с пълна сила. Макар и трудно поради алкалния състав на чернозема с промяна на киселинността на почвата успяват да виреят и да цъфтят в някои от градините рододендрони.


Спонсори и партньори до момента:
Герерален медиен партньор - Списание "Градината"
Списание "Идеалната градина"
Списание "ЗЕЛЕН РАЙ"
www.Sarafovo.net
"Замъкът"
- www.zamakat.24ex.com
Хотел "Шанс" - www.hotelchance.hit.bg
Оранжерии "Даниел"
вносител и производител на цветя и разсади
Магазин и складове за цветя "Кливия"
Магазин "Жардин"
Читалище кв. Сарафово
Община Бургас

Сайтове партньори:
www.moreto.net
www.burgasguide.com
www.farmer.bg


 

Copyright 2006 Zamakat | All Rights Reserved